Κριτικες

ΒΑΣΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΔΗΣ (1992)

Με χαρά παρακολουθώ την εργασία της Νικολέττας Αντωνοπούλου από τα πρώτα σχεδόν βήματά της στον εικαστικό χώρο και παρατηρώ όχι μόνο την πρόοδο, που επιτυγχάνει με σταθερότητα, ακολουθώντας τις αισθητικές αναζητήσεις ενός σωστού εξπρεσιονισμού, αλλά και την ανέλιξη των θεμάτων της. Αναζητεί να συλλάβει και να καταγράψει την κίνηση. Και πού θα μπορούσε να τη βρει ζωντανή, έντονη, δυναμική; Ασφαλώς στους αγώνες του ιπποδρομίου, του ποδοσφαίρου, των μοτοσικλετών, των ποδηλάτων κ.ά.
Με δυνατές πινελιές και ελεύθερες κινήσεις, που υπαγορεύονται από το συναίσθημα της συλλήψεως της στιγμής, που θέλει να αποτυπώσει, δίνει με επιτυχία το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της αρμονίας στο χρώμα και του ρυθμού, που υποκρύπτει γνώση σχεδίου και οργάνωση της συνθέσεως. Ο εξπρεσιονισμός της έχει μια εποικοδομητική συνετή παρόρμηση, που κινείται μέσα στα όρια της πραγματικότητας, γιατί μπορεί και ελέγχει την ισορροπία του πνεύματος και του χεριού. Στο πνεύμα της δεν υπάρχει ο πόνος, το άγχος, η κατάθλιψη και η αγωνία, αλλά η χαρά, η δύναμη και ο σκοπός για μια επιτυχημένη ζωή με την νίκη, που την φέρνει η ευγενής άμιλλα και η εξάσκηση στον αγώνα. Με τα βασικά αυτά πηγαία χαρίσματά της πιστεύω ότι θα προωθήσει ακόμη δυνατότερα την δημιουργική της εικαστική παρουσία.
______________________________________________

ΝΤΟΡΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ – ΡΟΓΚΑΝ (1996)

Κίνηση, χρώμα, φως: Τα θεμελιακά – από την αρχή της σταδιοδρομίας της εμπεδωμένα – χαρακτηριστικά της εικαστικής γραφής της Νικολέττας Αντωνοπούλου είναι στα έργα της ενορχηστρωμένα στα ιστιοπλοϊκά σκάφη και στους Wind Surfers. Δυναμική, αεικίνητη, όλο “φλόγα” η γραφή της δημιουργού, γραφή που έχει εντυπωσιάσει επανειλημμένα μέσα από την κίνηση, τη “φορά” και το εν γένει παράστημα των δρομέων, των ποδηλατοδρόμων, των ποδοσφαιριστών, των μοτοσικλετιστών, των ιππέων, κοντολογίς των αθλητών, χαρακτηρίζεται από ένα καινούριο αποκορύφωμα στα ιστιοπλοϊκά της σκάφη.
Δημιουργική πρόφαση για μία αυθεντική, πηγαία, ενστικτώδη, καίρια δημιουργία το κάθε σκάφος προβάλλει αυτοδύναμα και συνάμα αναπόσπαστο μέλος μίας πολυδυναμικής σύνθεσης. Παρουσία κατ εξοχήν «ποιητική», το κάθε σκάφος στέκει ο ορατός πυρήνας – πομπός και δέκτης – μίας αόρατης αλλά πάντοτε υπαρκτής κοσμογονίας που το στηρίζει και το ορίζει σε χρώμα, σε ρυθμό, σε κίνηση.
Παλμικά δοσμένα μέσα από την έξαρση – πανδαισία – του χρώματος είναι τα ιστιοπλοϊκά σκάφη υλοποιημένα – προβλημένα – μέσα από τους χαρακτηριστικούς αντικατοπτρισμούς της θάλασσας και του ουρανού. Εύγλωττα στοιχεία – στοιχεία μίας διαδικασίας που ξεπερνάει κατά πολύ τα τεκταινόμενα στον κόσμο τούτο. Φαντασμαγορικές παρουσίες τα σκάφη εδώ, στην εκκίνηση ή στην «πορεία του αγώνα», υποβάλλουν συνειρμούς που ξεπερνώντας κατά πολύ το συγκεκριμένο ερέθισμα αφορούν την ίδια την ειμαρμένη.
______________________________________________

ΑΘΗΝΑ ΣΧΙΝΑ (1999)

Η έννοια της άθλησης, πραγματικής και μεταφορικής, υπήρξε αφετηρία έμπνευσης για τη δημιουργία των έργων της Νικολέττας Αντωνοπούλου. Τα εξπρεσιονιστικά στοιχεία του σχεδίου, τα οποία αποτυπώνουν τις χειρονομίες γραφής κι εικαστικής απόδοσης του κάθε θέματός της, συνοδεύονται από εντάσεις του χρώματος που μεταδίδουν δράση, κίνηση, παλμό και ζωντάνια. Η αμεσότητα και η αληθοφάνεια δραστηριοποιούν κι επιτείνουν τον ακτιβισμό των μορφών, στα έργα αυτά, που αποκτούν εμπνοή από το συνολικό χειρισμό της Ν. Αντωνοπούλου, σχετικά με την ατμόσφαιρα που καλλιεργεί στον θεατή, υποβάλλοντας του, μέσα από τα αθλήματα π.χ. της ιππασίας, της ιστιοπλοΐας κτλ. την διαρκή εγρήγορση που απαιτεί η ζωή, καθώς και την διαρκή άσκηση συνειδητοποίησης που απαιτεί η τέχνη.
______________________________________________

ΠΕΓΚΥ ΚΟΥΝΕNΑΚΗ (2003)

Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς της, η απόπειρά της να συλλάβει την κίνηση του σώματος των αθλητών και τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στα πρόσωπά τους τη στιγμή της ύστατης προσπάθειας. Οι συνθέσεις της, που καθορίζονται από τη γνώση του χώρου και του σχεδίου, την ισορροπία της οργάνωσης, κατορθώνουν να αποδίδουν την ατμόσφαιρα των αθλητικών χώρων, την ένταση του αθλητικού σώματος, την έκφραση του προσώπου, το πνεύμα της άμιλλας. Στο ζωγραφικό έργο της διαπιστώνονται επιδράσεις από τον ιμπρεσιονισμό, των εξπρεσιονισμό και την αμερικανική μεταπολεμική τέχνη. Αυτό που κυριαρχεί στα έργα της, τα οποία συνήθως παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες, είναι η κίνηση και η δράση, που αποτυπώνονται κυρίως στα σώματα και τα πρόσωπα των αθλητών που απεικονίζει στους πίνακές της. Στοιχεία που αποδίδονται με εξπρεσιονιστική διάθεση, γρήγορη, ελεύθερη και δυναμική πινελιά, πλαστικότητα και έντονες χρωματικές διαβαθμίσεις.
______________________________________________